Dronten huisvest 1000 tot 1500 vluchtelingen op terrein Walibi

Foto: ANP

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor onderkomens. Het terrein van Walibi blijft beschikbaar tot uiterlijk 15 april volgend jaar, want daarna is het weer nodig voor festivals zoals Lowlands.

Dronten en Walibi Holland hebben afspraken gemaakt over de noodopvang met het COA en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Op het terrein komen zowel alleenstaanden als gezinnen tijdelijk te wonen. Het gaat om mensen die al als asielzoeker zijn geregistreerd, maar voor wie nog geen plaats is in een gewoon asielzoekerscentrum.

Dronten verwacht groepen vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Jemen en Eritrea. Het COA is zoals op alle opvangplekken verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid op en rond het terrein. Op het terrein komt ook een winkel en een sportaccommodatie, aldus de gemeente.

Burgemeester Jean Paul Gebben noemt het “vanzelfsprekend” dat er een noodopvang in zijn gemeente komt. “In Dronten hebben we de ruimte. Als we deze ruimte moeten delen voor het grotere belang dan voelt dat voor het college als vanzelfsprekend”, zegt hij. De gemeente houdt woensdag een informatieavond voor Drontenaren.

Volgens het COA worden de woonvoorzieningen op het terrein de komende weken opgebouwd. Directeur Milo Schoenmaker noemt de opvanglocatie in Biddinghuizen “een enorme steun voor ons” en spreekt van “een stap in de juiste richting om Ter Apel te ontlasten, maar we zijn er nog niet”.

De organisatie van Lowlands is niet betrokken bij de opvang, laat festivalbaas Eric van Eerdenburg desgevraagd weten aan het ANP. Het is wel mogelijk dat dezelfde leveranciers de tenten en sanitair leveren. Eerder zei Van Eerdenburg dat een camping op het terrein “zo geregeld” zou zijn. “We hebben een glamping, met luxere faciliteiten, voor 3000 bezoekers”, zei hij. “En nog eens 57.000 festivalgangers slapen op goedkopere campings. Die campings zetten we in ongeveer anderhalve week neer.” Hij zag dan ook met lede ogen aan dat zoveel mensen buiten moesten slapen in Ter Apel.