Nederlandse verdachte in zaak Amanda Todd hoort straf

Foto: ANP

De Nederlander Aydin C. hoort deze week in Canada zijn straf in de zaak rond Amanda Todd (15). Het kan volgens Canadese media tot vier dagen duren om de strafmaat vast te stellen. De moeder van Todd heeft al aangegeven het hof nog te willen toespreken.

De Canadese Todd maakte in 2012 zelf een einde aan haar leven. Ze kreeg na haar dood grote internationale bekendheid door een filmpje dat ze online had gezet. In de video legde de tiener uit dat ze was afgeperst met naaktbeelden van haarzelf. C. wordt daar verantwoordelijk voor gehouden. De Nederlander, die niet wordt vervolgd voor haar dood, ontkent alle schuld.

Nederland leverde C. in 2020 uit aan Canada, waar een jury hem schuldig achtte aan onder meer afpersing, intimidatie en het bezit van kinderporno. Het hof in New Westminster zou eigenlijk enkele weken geleden al een strafmaat bepalen, maar dat ging toen niet door omdat een aanklager het coronavirus had opgelopen.

C. kreeg eerder in Nederland al een gevangenisstraf opgelegd van bijna 11 jaar. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde in 2018 in een beroepszaak dat C. zich op internet schuldig heeft gemaakt aan de digitale stalking en afpersing van tientallen veelal minderjarige slachtoffers. Hij haalde ze over om voor de webcam uit de kleren te gaan en gebruikte die beelden voor afpersing.