Uslu: NPO kan vragen vergunning ON! in te trekken na sanctie twee

Foto: ANP

Als de NPO inderdaad, zoals beoogd, Ongehoord Nederland (ON!) een tweede financiële sanctie oplegt, dan kan de publieke omroep staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verzoeken om de vergunning van ON! in te trekken. Dat zegt de staatssecretaris bij monde van haar woordvoerder. Ze wil nog niet prijsgeven hoe ze wil reageren op een eventueel verzoek.

Dinsdag maakte de NPO het voornemen bekend om ON! voor de tweede keer in korte tijd een financiële sanctie op te leggen. ON! krijgt twee weken de tijd om te reageren op de voorgenomen sanctie. Daarna kan de NPO besluiten om deze definitief te maken.

De directe aanleiding is een uitzending van het programma Ongehoord Nieuws in september. Daarin was een videocompilatie te zien waarin zwarte mensen witte mensen in elkaar slaan. Het fragment en het commentaar daarop van presentator Raisa Blommestijn werd door velen binnen en buiten de omroepwereld als racistisch gezien.

De woordvoerder kan nog niet zeggen hoe snel Uslu kan reageren op een mogelijk verzoek van de NPO om ON! uit het bestel te zetten. “De sanctiebesluiten worden grondig bestudeerd, om een zorgvuldige afweging te maken voordat een oordeel volgt.”

De Tweede Kamer heeft eerder deze maand het kabinet gevraagd om het sanctiebeleid van de publieke omroep aan te scherpen. Een Kamermeerderheid steunde een motie die het kabinet verzoekt om duidelijker te maken wanneer omroepen uit het bestel worden gezet als zij zich niet aan de regels houden. In de huidige situatie is het aan de staatssecretaris om daar een afweging over te maken.