Rechtszitting over overlevering verdachten ontvoeringsplan België

Foto: ANP

De mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij plannen om de Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne te ontvoeren, moeten vanaf woensdagmiddag voor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam verschijnen. Die beslist of de verdachten worden overgeleverd aan België. Zij verzetten zich daartegen.

Drie Nederlanders van 20, 29 en 48 jaar werden op zaterdag 24 september aangehouden in Den Haag en Leidschendam. De vierde verdachte, een 21-jarige Nederlander, werd de volgende dag aangehouden op straat in Den Haag.

De Belgische politie had de verdachten gevolgd vanaf het huis van Van Quickenborne in Kortrijk tot aan de Nederlandse grens. Bij het huis hadden ze een auto achtergelaten. Daarin zijn volgens Belgische media een automatisch geweer en flessen met benzine gevonden. De bewindsman moest onderduiken en meldde zelf in een videoboodschap dat de Belgische autoriteiten een ontvoering hebben verijdeld. “Alles wijst erop dat het uit de hoek van de drugsmaffia komt”, zei hij daar later over in de talkshow Op1.

De Internationale Rechtshulpkamer doet doorgaans na twee weken uitspraak.