Advocatenneef Taghi draait: geen onderzoek meer naar ‘lek’ Weski

Foto: ANP

Youssef T., voormalig advocaat en neef van ’topcimineel’ Ridouan Taghi, heeft vrijdag een draai van 180 graden gemaakt in zijn verdedigingsstrategie. Zijn advocaat André Seebregts verraste de rechtbank met het intrekken van al zijn eerder gedane onderzoekswensen, tijdens een zitting in de strafzaak tegen T. in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

In september veroorzaakten T. en Seebregts commotie door te stellen dat het er sterk op leek dat Taghi’s advocaat Inez Weski informatie van haar cliënt vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met diens contacten in de buitenwereld heeft gedeeld. Weski was woest om die verdachtmakingen en ontkende in alle toonaarden.

Youssef T. (39) werd vorig jaar oktober opgepakt nadat hij maandenlang bezoeken had afgelegd aan Taghi, die in de EBI in voorarrest zit. Hij is de hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Het Openbaar Ministerie verdenkt T. ervan dat hij Taghi heeft geholpen bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak uit de EBI. Ook zou hij de boodschapper zijn geweest tussen Taghi en criminelen contacten in de buitenwereld.

Op de zitting eind september betoogde Seebregts uitvoerig dat het dossier tegen zijn cliënt tal van aanwijzingen bevat voor een communicatielijn naar buiten die via Weski liep. T. en Seebregts vroegen de rechtbank nader onderzoek te bevelen naar deze “parallelle communicatielijn”.

Vrijdag verraste Seebregts de rechtbank met een ultrakort betoog, waarin hij zei dat alle verzoeken tot nader onderzoek worden ingetrokken. Zijn cliënt T., die niet aanwezig was in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, had hiertoe “om hem moverende redenen” besloten, aldus de raadsman. Wat deze redenen zijn, blijft dus een raadsel.

Vrijdagmiddag getuigt Taghi in de zaak tegen zijn neef Youssef, op diens verzoek. In aanloop naar dat verhoor is een uitvoerige verklaring van Taghi op schrift gesteld, die de rechtbank met hem zal bespreken.

In december wordt de zaak tegen Youssef T. drie dagen inhoudelijk behandeld. In Marengo is tegen Taghi eerder dit jaar een levenslange gevangenisstraf geëist.