Taghi moet getuigen in zaak advocatenneef

Foto: ANP

Ridouan Taghi is opgeroepen als getuige in de strafzaak tegen zijn neef en voormalig advocaat Youssef T. De twee zouden ontsnappingsplannen hebben besproken voor Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Taghi zit daar sinds zijn arrestatie in Dubai eind 2019.

Vrijdag is in de beveiligde Bunker in Amsterdam-Osdorp een nieuwe zitting in de zaak tegen de ex-advocaat. Dan wordt ’s ochtends de voortgang besproken en in de middag komt neef Ridouan getuigen.

T. is op 8 oktober vorig jaar aangehouden toen hij Taghi in de EBI bezocht. Taghi (44) is geen verdachte in deze zaak, maar wel in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Daarin is een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist. Marengo draait om zes moorden en een aantal pogingen daartoe.

Youssef T. (39) wordt ervan verdacht de schakel te zijn geweest tussen neef Ridouan en de buitenwereld. Tijdens de vorige zitting eind september, zei T.’s advocaat André Seebregts dat Taghis advocaat Inez Weski berichten uit de EBI heeft gesmokkeld onder druk van haar cliënt Ridouan. “Het lijkt erop dat ook zij niet bestand is tegen de enorme druk die uitgaat van deze man.” Volgens Seebregts zit het dossier “vol aanwijzingen” dat Taghi met de buitenwereld communiceerde ruim voordat zijn advocatenneef hem in maart 2021 voor het eerst in de EBI bezocht.

Het Openbaar Ministerie liet eerder al weten na onderzoek geen aanwijzingen te hebben gevonden dat Weski informatie lekte, of een USB-stick de gevangenis in had gesmokkeld. Weski wierp de aantijgingen direct ver van zich. Ze noemde de uitspraken van Seebregts “onjuist, onterecht suggestief en zeer laakbaar”.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen T. staat gepland voor 14, 16 en 19 december.