Groep wetenschappers: opwarming onder 1,5 graad houden onhaalbaar

Foto: ANP

Volgens zo’n duizend wetenschappers uit verschillende disciplines is het inmiddels onmogelijk om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden. Ze hebben een verklaring ondertekend van actiegroep Scientist Rebellion waarin staat dat er “geen plausibel pad” is dat leidt naar het belangrijkste internationale klimaatdoel.

Met deze boodschap wijken de wetenschappers af van het IPCC, het internationale panel van klimaatwetenschappers. Dat schetste in april in een rapport over klimaatverandering dat de 1,5 graad buiten bereik komt als een “onmiddellijke en verregaande” vermindering van de uitstoot van broeikasgassen uitblijft. Het panel van klimaatexperts ziet daar in tegenstelling tot Scientist Rebellion nog wel mogelijkheden toe. Als de wereldwijde uitstoot piekt voor 2025 en bijna wordt gehalveerd tegen 2030, kan het volgens het IPCC nog lukken.

De wetenschappers die nu hun scepsis over de haalbaarheid uitspreken, verwijzen naar dezelfde berekeningen. Zij komen tot de conclusie dat het “onvermijdelijk” is dat de aarde tot boven de 1,5 graad zal opwarmen en vinden dat bestuurders en andere wetenschappers dat ook hardop moeten uitspreken. Zeggen dat 1,5 graad nog binnen bereik is, moedigt volgens hen vervuilende industrieën en beleidsmakers alleen maar aan om zich te verzetten tegen een snelle vermindering van de uitstoot.

In het Klimaatakkoord van Parijs van eind 2015 spraken alle landen af zich te zullen inspannen om de opwarming van de aarde zo ver mogelijk onder de 2 graden te houden en bij voorkeur onder de 1,5 graad. In de slotverklaring van de klimaattop van Glasgow erkenden alle delegaties vorig jaar dat de impact dan “veel lager” zal zijn dan bij 2 graden opwarming ten opzichte van voor de industrialisatie.

Volgens Scientist Rebellion is “radicale actie” nodig om de opwarming zo beperkt mogelijk te houden. Ook tientallen Nederlandse wetenschappers hebben de verklaring ondertekend. Die verschijnt kort voor de volgende VN-klimaattop. Die wordt vanaf zondag gehouden in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Op de top wordt zoals altijd gesproken over het tegengaan van klimaatverandering, maar ook over de manieren waarop landen zich kunnen aanpassen aan de opwarming die al onvermijdelijk is. Ook de financiering van klimaatbeleid in ontwikkelingslanden wordt dit jaar een voornaam thema, zo is de verwachting.