Rusland roept Nederlandse ambassadeur op het matje

Foto: ANP

Rusland heeft de Nederlandse ambassadeur Gilles Plug op het matje geroepen. Dat bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. “De reden van Rusland hiervoor was een zaak die betrekking heeft op het werk van inlichtingendiensten, het personeel van de Russische ambassade, en Nederlandse mediaberichten over Russische spionnen in Nederland”, aldus de woordvoerster.

Volgens Moskou heeft de Britse inlichtingendienst op 20 oktober geprobeerd om de militaire attaché bij de Russische ambassade in Den Haag te rekruteren. Nederland moet maatregelen nemen om dergelijke praktijken in de toekomst te voorkomen, laat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring weten, aldus persbureau TASS.

Het ministerie riep de Nederlandse autoriteiten op te voorkomen dat “landen die Nederland zijn bondgenoten noemt” dergelijke “onvriendelijke” acties ondernemen. En Nederland moet zich er ook zelf van onthouden: “De autoriteiten en wetshandhavingsinstanties van Nederland stoppen dergelijke illegale acties niet alleen niet, maar nemen er zelf ook aan deel.”

Tijdens het gesprek met de ambassadeur is benadrukt dat “dergelijke provocerende acties onaanvaardbaar” en in strijd met internationale verdragen zijn en de “normale werking van Russische buitenlandse missies belemmeren”. Volgens de Russen zijn er de afgelopen jaren meer van “dergelijke provocaties” geweest. De relatie tussen Moskou en Den Haag is al jaren slecht.