Marechaussee houdt op Schiphol-Oost fietsende activisten aan

Foto: ANP

Op het terrein van Schiphol-Oost heeft de marechaussee alle daar fietsende klimaatactivisten aangehouden. Dat gebeurde op hardhandige wijze. De demonstranten werden van hun fietsen getrokken en aangehouden. Sommigen van hen werkten niet mee en moesten worden meegesleept.

De fietsende activisten maken deel uit van een groep leden van Extintion Rebellion en Greenpeace die actievoert op Schiphol-Oost, waar de zakelijke vluchten worden afgehandeld. Een deel van de activisten heeft zich vastgeketend aan privéjets die daar staan. Anderen zitten eronder, zodat de toestellen niet kunnen opstijgen. Ook zij worden door de marechaussee opgepakt.

In een reactie laten Extinction Rebellion en Greenpeace weten dat ze zijn “geschrokken van het onnodige geweld van de speciale eenheid van de politie bij onze actie. Er is minimaal één persoon behandeld aan een hoofdwond, door ambulancepersoneel, nadat die hardhandig van de fiets is getrokken. Het is vooralsnog onduidelijk of deze persoon ook naar het ziekenhuis is vervoerd.” De actiegroepen vinden dat de burgemeester de politie moet “terugfluiten”.