Máxima lanceert platform voor werkzoekende vluchtelingen

Foto: ANP

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag in de IKEA in Utrecht het banenplatform RefugeeWork gelanceerd. Het onlineplatform is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland, Start Foundation en SparkOptimus. Vluchtelingen die een baan zoeken kunnen op RefugeeWork op een laagdrempelige manier aan werkgevers worden gekoppeld.

De koningin luisterde op de bijeenkomst naar verhalen van enkele werkzoekende vluchtelingen en werkgevers. Die vertelden over hun ervaringen bij het zoeken naar een baan of het aannemen van nieuwe mensen vóór de lancering van het platform.

Volgens minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is RefugeeWork belangrijk omdat veel vluchtelingen en statushouders, ondanks de krappe arbeidsmarkt, er niet in slagen om werk te vinden. Het platform biedt daarbij uitkomst, zei ze in haar toespraak. “Het maakt mensen zelfredzaam, door ze een praktisch en toegankelijk hulpmiddel te geven waarmee ze werk kunnen vinden.”

Na de lancering ging koningin Máxima in gesprek met werkzoekende vluchtelingen die zich op het platform hebben ingeschreven, onder wie de Syrische Farouk Souriti. Hij vertelde dat hij vaak is afgewezen door werkgevers omdat hij de Nederlandse taal niet goed spreekt. Ook zei hij hoe belangrijk een goed netwerk volgens hem is bij het vinden van een baan, maar dat het ook tijd kost om dat als nieuwkomer op te bouwen.

De koningin sprak ook met werkgevers die zich bij RefugeeWork hebben aangemeld. Zo sprak ze met vertegenwoordigers van IKEA. Het woonwarenhuis is vaste partner van VluchtelingenWerk Nederland en heeft een programma waarmee vluchtelingen werkervaring op kunnen doen.

Sinds RefugeeWork afgelopen zomer werd gelanceerd als pilot, hebben al meer dan 1600 werkzoekenden zich ingeschreven. Ook zijn meer dan 110 werkgevers via het platform op zoek naar nieuwe werknemers.