Bibliotheken verhogen prijzen door stijgende kosten

11 nov 2022, 15:56 Landelijk
bibliotheken verhogen prijzen door stijgende kosten
ANP

Bibliotheken hebben net als veel andere sectoren last van stijgende lasten en de inflatie, signaleert de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). Daardoor verhogen sommige bibliotheken hun prijzen van abonnementen voor volgend jaar. Volgens VOB-directeur Klaas Gravesteijn is het abonnement "een van de weinige knoppen waaraan bibliotheken nog kunnen draaien".

De VOB zegt geen inzicht te hebben hoeveel bibliotheken hun prijzen verhogen of hoe hoog de verhoging is. Bibliotheken halen hun inkomsten onder meer uit abonnementsgeld. Maar het grootste gedeelte van de inkomsten komt uit gemeentelijke subsidies, aldus de VOB. Ook verdient een bibliotheek geld aan mensen die boetes moeten betalen voor het te laat inleveren van boeken.

De gemeentesubsidies zijn volgens de VOB al enkele jaren niet geïndexeerd. Ook hebben veel bibliotheken al jaren hun contributiegelden niet verhoogd, onder meer door de coronacrisis. Toen waren bibliotheken geruime tijd dicht. "Nu is een uitzonderlijke situatie ontstaan door de enorme prijsstijgingen, die ook bibliotheken treft. Om kosten op te vangen en de dienstverlening op peil te houden wordt gekeken naar het verhogen van abonnementen", zegt Gravesteijn.

Bibliotheken zijn volgens Gravesteijn wel "huiverig" om de contributie te verhogen, omdat voor een deel van de leden "dit best een heel bedrag is". De bibliotheek zal dus goed kijken naar de lokale situatie, zegt de verenigingsdirecteur. Lidmaatschappen voor kinderen tot 18 jaar zijn altijd gratis.

Onder meer de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) verhoogt de prijzen. Ook de bibliotheken van Amstelland en Utrecht hebben al prijsverhogingen bekendgemaakt. Utrecht stelt in een mail aan leden dat energie en onderhoud de oorzaak zijn van de verhoging. De OBA laat desgevraagd weten ook personeelskosten te moeten doorberekenen. Van deze bibliotheken stijgen de basislidmaatschappen met een paar euro.

Nederland telt ruim zevenhonderd bibliotheekvestigingen, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Bibliotheek uit 2021. Het Rijk besloot onlangs de komende jaren bibliotheken extra geld te geven. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) wil elke gemeente verplichten een volwaardige bibliotheek te hebben. Vanaf 2025 krijgen gemeenten jaarlijks bijna 60 miljoen euro extra hiervoor. "Maar als dat geld naar onvoorziene kosten zoals inflatie gaat, is het brandjes blussen", zegt VOB-directeur Gravesteijn.