Rutte: we hebben ons in slaap laten sukkelen met asiel

Foto: ANP

Het kabinet heeft zich de laatste jaren “in slaap laten sukkelen” bij het verminderen van het aantal mensen dat naar Nederland komt om asiel aan te vragen. Dat zei minister-president Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er is een groepje ministers bezig om allerlei migratieproblemen, waaronder de gevolgen van de hoge asielinstroom, in kaart te brengen.

Dinsdag werden de coalitiepartijen het eens over een plan om de opvang van asielzoekers over het land te verspreiden. Voor Ruttes VVD was het belangrijkste pijnpunt dat gemeenten daarbij verplicht worden om een deel van de asielzoekers op te vangen. Hij moest de Tweede Kamerfractie ervan komen overtuigen dat hij werk gaat maken van de beperking van de asielinstroom, al heeft hij voor zover bekend geen concrete toezeggingen gedaan.

Rutte zei zelf te vinden dat het aantal asielzoekers omlaag zal moeten, omdat hij de verwachte asielinstroom van 50.000 volgend jaar “veel te hoog” vindt. De premier heeft naar eigen zeggen “een lijstje” met mogelijke maatregelen in zijn hoofd, maar wijdde ook daar niet over uit. “Het is wel ingewikkeld”, erkende hij.

Volgens Rutte was het kabinet de laatste jaren ingedut omdat er vanwege de coronacrisis tijdelijk minder asielzoekers naar Nederland kwamen dan in voorgaande jaren. Hoewel hij als VVD’er de instroom te hoog zegt te vinden, heeft het kabinet daar nog geen standpunt over ingenomen. Hij wilde ook nog niet zeggen welke opties op tafel liggen om de toestroom te verminderen. “U ziet het zodra het klaar is.” Wel sloot hij uit dat de grenzen helemaal dicht gaan voor asielzoekers.

Rutte wilde niet ingaan op zijn ideeën over migratie omdat hij zegt te vrezen dat het anders moeilijker wordt om politieke afspraken te maken binnen de coalitie. Als hij zijn ideeën zou delen, zouden ook andere coalitiepartijen dat doen. Bovendien zou dan de pers op zoek gaan naar deskundigen om gaten de schieten in de voorstellen, zei hij tegen aanwezige journalisten. “Alle experts in Nederland, we hebben 2500 hoogleraren, wachten op een uitnodiging van u. Die zitten geschminkt thuis te wachten om commentaar te geven.”

Asiel en migratie vormen een gevoelig dossier voor de coalitie. Naast de VVD vindt ook het CDA dat de instroom omlaag moet. D66 en ChristenUnie zeggen dat er weinig mogelijkheden zijn om het aantal asielzoekers dat zich in Nederland meldt te verminderen.