Boeren stellen provinciebestuur Overijssel ultimatum

Foto: ANP

Op een grimmig verlopen boerenprotest woensdagmiddag voor het provinciehuis in Zwolle hebben boeren aan de Gedeputeerde Staten van Overijssel een ultimatum gesteld. Binnen twee weken moet de provincie stoppen met het opleggen van dwangsommen anders volgen hardere acties.

“Als de brief met eisen niet binnen twee weken wordt ondertekend, horen jullie van ons waar en wanneer we weer ergens staan”, zei Mark Rood als een van de actieleiders tegen de grote groep protesterende boeren. Vele tientallen, zo niet honderden boeren waren met trekkers naar het provinciehuis gekomen. Rond 15.00 uur vertrokken ze één voor één weer.

De boeren eisten een oplossing voor de zogeheten PAS-melders. Dit zijn boeren die in het Programma Aanpak Stikstof zonder natuurvergunning mochten werken, maar sinds 2019 er wel een nodig hebben. Die vergunning hebben ze door regelgeving niet kunnen krijgen. RTV Oost meldde eerder dat in Overijssel hoge dwangsommen dreigen voor meerdere PAS-melders. Er wordt gewerkt aan legalisering van deze groep.

Aanvankelijk weigerden de commissaris van de Koning Andries Heidema en twee gedeputeerden, Gert Harm ten Bolscher en Tijs de Bree, naar buiten te komen. Ze wilden binnen het overleg voeren. “Je haalt Ten Bolscher op”, eiste Rood van de politieman die onderhandelde. Na drie kwartier kwam het drietal naar buiten maar weigerde in discussie te gaan.