Drie klimaatactivisten Meisje met de parel komen vrij

Foto: ANP

De drie Belgen die vastzitten voor de klimaatactie bij het beroemde schilderij Meisje met de parel in het Mauritshuis, komen vrijdagochtend op vrije voeten. Het gerechtshof heeft donderdag besloten hun voorarrest te schorsen in afwachting van het hoger beroep, zegt een woordvoerster van het hof. De schorsing gaat vrijdag om 09.00 uur in.

De drie klimaatactivisten Wouter M., Pieter G. en David S. zijn begin deze maand veroordeeld tot celstraffen van twee maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. Alle drie hebben ze hoger beroep aangetekend tegen de vonnissen van de Haagse politierechter. Het is nog niet bekend wanneer het gerechtshof hun zaken inhoudelijk zal behandelen.

M. is de klimaatactivist die op donderdag 27 oktober zijn hoofd vastplakte aan het meesterwerk van Johannes Vermeer. David S. gooide vervolgens een blik rode namaaksoep over hem heen, voerde het woord en lijmde zijn linkervuist vast aan het paneel waarop het schilderij is bevestigd. De verdachte Pieter G. filmde de actie.

De drie werden direct aangehouden en zaten sindsdien vast. De advocaten wilden dat hun cliënten het hoger beroep in vrijheid zouden kunnen afwachten en dienden daarvoor verzoeken in bij het hof.

Advocaat Willem Jebbink, die David S. uit Dendermonde bijstaat, zegt uitermate tevreden te zijn dat zijn cliënt vrijkomt. “Maar ik ben ook teleurgesteld dat het een invrijheidstelling onder voorwaarden is. Dat doet geen recht aan de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van demonstratie. Door die fundamentele rechten verwacht ik ook niet dat er uit het hoger beroep een gevangenisstraf of een langere gevangenisstraf zal volgen. We zullen hierover nog een zeer uitvoerige discussie voeren tijdens de behandeling van het hoger beroep”, zegt Jebbink.

Advocaat Azzaad Ramsaroep zegt dat zijn cliënt Wouter M. blij is dat hij vrijdag naar huis mag. “We vinden nog steeds dat het opleggen van een celstraf niet op zijn plaats was. We zien het hoger beroep met vertrouwen tegemoet.”