Vluchtelingenopvang in hotel Hoofddorp en bungalowpark Loozen

Foto: ANP

Het voormalige Crowne Plaza-hotel in Hoofddorp moet de komende vijf jaar een opvangplek voor honderden asielzoekers en statushouders worden. Daarnaast komen er plekken voor studenten en jongeren, meldt de gemeente Haarlemmermeer. In een bungalowpark in Loozen (Overijssel) komen zes maanden lang maximaal honderd asielzoekers en statushouders.

Het voormalige hotel aan de Planeetbaan, in de buurt van station Hoofddorp, heeft 242 kamers. De gemeente Haarlemmermeer wil het hotel aankopen en er wordt nog een overeenkomst gesloten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het is de bedoeling dat in het eerste jaar 90 procent van de bestaande kamers in het pand aan het COA wordt verhuurd voor de huisvesting van asielzoekers. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel.

Het pand zou relatief eenvoudig om te vormen zijn tot tijdelijke woningen. “Ook vindt het college de ligging gunstig omdat het pand niet midden in een woonwijk in Hoofddorp staat.”

De gemeente Hardenberg, waar Loozen bij hoort, richt bungalowpark De Roskamp in als tijdelijke noodopvanglocatie. “Alle basisvoorzieningen zijn aanwezig. Er zijn meerdere ruimtes, zodat de mensen voldoende privacy hebben. Er zijn ook gezamenlijke ruimtes. Verder is er voldoende ruimte rond het park”, aldus de gemeente. Het COA wil de locatie zo snel mogelijk gaan gebruiken. De opvang voor maximaal honderd vluchtelingen kan met nog eens zes maanden verlengd worden.