Meeste mensen bewaren oude mobieltjes thuis

Foto: ANP

Ruim de helft van de Nederlanders van 16 jaar of ouder bewaart oude mobieltjes thuis en 13 procent leverde ze dit jaar in voor recycling. Bijna een kwart heeft het oude apparaat verkocht of weggegeven. Oude mobieltjes bij het afval gooien deed 2 procent. Dat meldt het CBS op basis van een onderzoek naar het ICT-gebruik van personen en huishoudens in 2022.

Ook oude laptops of tablets worden vaak thuis bewaard. Ongeveer 40 procent gaf aan dat dit jaar te hebben gedaan.

Met grotere apparaten zoals oude pc’s gaan mensen anders om. Deze worden vaker aangeboden voor recycling. Dit jaar koos 36 procent van de mensen hiervoor. Minder dan een kwart (23 procent) bewaart de apparaten thuis en 18 procent verkoopt ze of geeft ze weg.

Bij het kopen van een nieuw apparaat let 60 tot 70 procent van de mensen vooral op de snelheid en geheugencapaciteit. Ongeveer de helft vindt de prijs het belangrijkst. De duurzaamheid van het product telt minder mee. Pakweg 10 procent van de mensen houdt rekening met het energieverbruik.

Op het moment van het onderzoek had 91 procent van de enquêtedeelnemers een smartphone. Ruim 70 procent had een laptop en ruim de helft een tablet. Zeker 30 procent bezat een pc. Zo’n 8 procent van de mensen van 16 jaar of ouder had geen smartphone, tablet, laptop of pc.

Het CBS heeft het onderzoek tussen april en juli uitgevoerd onder 5800 mensen van 16 jaar en ouder.