Rechtbank vonnist in Mallorcazaak over dodelijk uitgaansgeweld

Foto: ANP

De rechtbank in Lelystad doet vrijdag uitspraak in de Mallorcazaak, het strafproces over de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman vorig jaar zomer. Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot tien jaar geëist voor het fatale uitgaansgeweld.

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd vorig jaar op 14 juli kort na 02.00 uur in elkaar geslagen op de boulevard van badplaats El Arenal op Mallorca. Hij belandde bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Hij overleed vier dagen later in het ziekenhuis als gevolg van hersenletsel.

In de Mallorcazaak staan negen mannen van 19 en 20 jaar uit Hilversum terecht. Het Openbaar Ministerie zegt dat de vriendengroep zonder aanleiding geweld toepaste, waarbij tijdens verschillende vechtpartijen meerdere slachtoffers vielen. Tegen hoofdverdachte Sanil B. (20) is vorige maand tien jaar cel geëist. Op zijn schoen is een DNA-spoor van het slachtoffer gevonden. Medeverdachten Mees T. (19) en Hein B. (19) hoorden de officier van justitie celstraffen van acht jaar eisen. De drie hoofdverdachten ontkennen betrokken te zijn bij de fatale vechtpartij.

De advocaten van de drie hoofdverdachten hebben voor vrijspraak van doodslag gepleit. Zo zegt de advocaat van Mees T., die als enige van de vriendengroep weer in voorarrest zit, dat niemand van alle getuigen haar cliënt heeft zien vechten met Carlo. Ze verweet het OM zevenmijlslaarzen te hebben aangetrokken in de bewijsvoering. De verdediging van Sanil B. noemde de elkaar tegensprekende getuigenverklaringen “krakkemikkig”. De raadsman van Hein B. zegt dat er van de zestig ondervraagde getuigen slechts elf over de mishandeling van Heuvelman hebben verklaard en dat daarvan slechts één zijn cliënt aanwees.

Tegen vijf overige verdachten uit de Hilversumse vriendengroep eisten de officieren van justitie celstraffen variërend van 180 dagen (waarvan een deel voorwaardelijk) tot achttien maanden, en werkstraffen tot 180 uur. Ten aanzien van hen achtte het OM openlijk geweld en in een paar gevallen poging tot doodslag bewezen. Wat het OM betreft wordt de negende verdachte vrijgesproken.

De uitspraak is om 10.00 uur live te zien op rechtspraak.nl.