Eerste lokale matige vorst van het najaar gemeten in Eelde

Foto: ANP

In het Drentse Eelde zakte de temperatuur zaterdagavond om 21.20 uur naar -5,1 graden en daarmee is de eerste lokale matige vorstdag van het najaar een feit, meldt Weeronline. De laatste keer dat het ergens in het land matig vroor, waarbij de temperatuur minimaal -5,0 graden moet zijn, was op 3 april. In het Gelderse Deelen koelde het toen af naar -6,3 graden.

De eerste matige vorst van het najaar komt vroeger dan normaal. Gemiddeld wordt het pas rond 1 december ergens in het land minimaal -5,0 graden. Vorig jaar gebeurde het later, toen zakte de temperatuur ook in Eelde op de late avond van 10 december onder de -5,0 graden. Uiteindelijk werd hier in de nacht nog -6,6 graden gemeten.

De vroegste datum dat er ergens in het land matige vorst werd waargenomen was 7 oktober 1912. Toen werd het in Winterswijk -5,7 graden. Volgens Weeronline is er nog nooit een winterseizoen geweest waarin het nergens tot matige vorst kwam.

Matige vorst komt volgens het weerbureau in het westen van het land het minst vaak voor. Dat komt door de invloed van relatief warm zeewater. Hierdoor vriest het slechts op twee tot vijf dagen.