NPO: geen signalen over wangedrag bij andere programma’s

Foto: ANP

De NPO heeft nog geen signalen gekregen van grensoverschrijdend gedrag bij andere televisieprogramma’s naast De Wereld Draait Door (DWDD). Dat zei voorzitter Frederieke Leeflang zaterdag in Nieuwsuur in reactie op het Volkskrantartikel waarin tientallen oud-medewerkers van DWDD spreken over wangedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Volgens Leeflang zijn er “op dit moment” geen signalen over dergelijke situaties bij andere televisieprogramma’s van de publieke omroep. “En ik zou het ook echt heel naar vinden als dat wel zo is. Ik hoop ook dat als dat wel zo zou zijn het de komende periode naar boven komt.”

De NPO-voorzitter liet eerder op zaterdag weten dat de kwestie bij DWDD gaat worden onderzocht en dat er “op korte termijn” een actieplan komt om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt. Hoe dat onderzoek er precies uit gaat zien, weet Leeflang op dit moment nog niet.

Naar aanleiding van de aflevering van BOOS over vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij het RTL 4-programma The Voice of Holland, is er bij de NPO eerder dit jaar onder meer onderzocht of er bij de omroepen genoeg vertrouwenspersonen zijn. “Dat is ook een van de redenen waarom ik mezelf de vraag heb gesteld: hoe kan dit? Daar moet een antwoord op komen.”