Dienst voor gastarbeiders Qatar in Domkerk trekt 500 bezoekers

Foto: ANP

Enkele uren voor de openingsceremonie van het WK in Qatar hebben zondag ruim vijfhonderd mensen in de Domkerk in Utrecht een herdenkingsdienst bezocht voor de arbeiders die omkwamen bij de bouw van de WK-stadions. Volgens de organisatoren hadden zo’n 250 mensen zich vooraf aangemeld, maar ze hielden er al rekening mee dat de dienst mogelijk nog meer mensen zou trekken.

De Britse krant The Guardian meldde eerder dat sinds de toewijzing van het WK aan Qatar in het land zeker 6500 arbeidsmigranten door verschillende oorzaken zijn omgekomen. Qatar kreeg het WK in 2010 toegewezen. Volgens de krant zijn waarschijnlijk veel doden gerelateerd aan het bouwprogramma voor het WK voetbal. “Het WK kan niet van start gaan zonder stil te staan bij deze mensen”, vinden de organisatoren van de herdenkingsdienst.

De dienst werd georganiseerd door de interkerkelijke organisatie Micha Nederland, in samenwerking met Missie Nederland, Living Image, PopUpWerk en Tearfund. Volgens Micha Nederland ging het om een “indrukwekkende” dienst. De organisatie zegt van veel mensen te horen dat ze na afloop “bewogen” wegliepen.

Directeur van Micha Nederland Harmen Niemeijer zei eerder met de dienst de uitgebuite mensen een gezicht te willen geven en uit de anonimiteit te willen halen. “De afgelopen weken ging het publieke debat doorgaans over de kabinetsafvaardiging die al dan niet naar het WK zou gaan. Het gesprek werd hierdoor heel politiek. Met deze herdenkingsdienst willen wij juist stilstaan bij de mensen om wie het gaat.” De organisatoren riepen ook andere kerken op om aandacht te besteden aan wat zij “de zwarte kant van het WK” noemen.