Geen vervolging één zedenverdenking The Voice, onderzoek nog bezig

Foto: ANP

In één verdenking van een mogelijk zedenmisdrijf rond het tv-programma The Voice of Holland heeft het Openbaar Ministerie besloten niet te vervolgen. Het onderzoek naar andere verdenkingen loopt nog.

Sinds eind april wordt onderzoek gedaan naar mogelijke zedenfeiten gepleegd door vier personen rond het programma, namelijk rapper Ali B, voormalig bandleider Jeroen Rietbergen, zanger Marco Borsato en een regisseur. Het sepot gaat volgens ingewijden over de regisseur, maar het OM kan dat niet bevestigen. Tegen hem was aangifte gedaan van onzedelijke betasting en een zoen op de mond. De regisseur heeft de aantijgingen aan zijn adres altijd ontkend.

“Na zorgvuldige bestudering van het onderzoeksdossier en intern overleg is door de officier van justitie besloten in de betreffende zaken geen vervolging in te stellen tegen de verdachte. Er is geen bewijs gevonden dat de aangiften ondersteunt”, meldt het OM dinsdag. “De vraag of de in de aangiften genoemde voorvallen wel of niet plaatsgevonden hebben, blijft hiermee onbeantwoord”.

Het OM zegt zich te realiseren dat dit sepot “voor zowel de aangevers als de (gewezen) verdachte onbevredigend kan zijn”. Advocaat Sébas Diekstra, die meerdere slachtoffers rondom The Voice bijstaat, kan dat bevestigen. “De officieren van justitie hebben in een persoonlijk gesprek met twee slachtoffers, oud-kandidaten, medegedeeld dat hun aangiftes worden geseponeerd. Er is daarbij nadrukkelijk gemeld dat er niet getwijfeld wordt aan hun verklaringen, maar dat er geen ondersteunend bewijs is aangetroffen. Dit is voor cliënten uiteraard een zeer onbevredigende conclusie van het strafrechtelijk onderzoek.”

Het OM verwacht niet eerder dan begin volgend jaar de andere onderzoeken af te ronden.

Toen het verhaal over The Voice naar buiten kwam, legde Rietbergen zijn werk als bandleider direct neer. De inmiddels ex-partner van Linda de Mol erkende dat hij relaties van “seksuele aard” met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma. Ali B ontkent de aantijgingen, net als Borsato.