Kabinet stelt 50 miljoen beschikbaar voor veiligere fietspaden

Foto: ANP

Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit voor verbetering van de veiligheid van fietsers. Het geld is onder meer bedoeld voor het veiliger maken van bestaande fietspaden. Dat is volgens minister Mark Harbers (Infrastructuur) nodig omdat het aantal fietskilometers en daarmee het aantal ongelukken met slachtoffers blijft toenemen.

“Voor de komende jaren wordt een forse toename voorspeld in het aantal fietsslachtoffers”, zegt Harbers, onder meer verwijzend naar recent onderzoek door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). “Ik vind het belangrijk om die trend te keren”.

Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid heeft het kabinet al een half miljard euro beschikbaar gesteld voor de jaren 2020 tot en met 2030. Uit die pot wordt 50 miljoen euro apart gezet om samen met de gemeenten bestaande fietsinfrastructuur aan te pakken. Daarbij is vooral aandacht voor de veiligheid van ouderen en kinderen.

Fietsen is volgens Harbers “gezond ,goedkoop en gemakkelijk” en kan ook nog eens bijdragen aan minder files en minder uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. Daarom werd vorige week al aangekondigd dat het kabinet 780 miljoen euro investeert in nieuwe fietsinfrastructuur. Het gaat daarbij vooral om doorgaande fietsroutes.