Aangifte tegen Amsterdams corps om vrouwonvriendelijke speeches

Foto: ANP

Tegen enkele mannelijke leden van het Amsterdamse corps dat deze zomer in opspraak kwam vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken, is deze week aangifte gedaan wegens “aanzetten tot haat, discriminatie en/of geweld”, zo meldt Prakken d’Oliveira. Het advocatenkantoor staat de vrouw bij, die aangifte heeft gedaan.

De toespraken werden deze zomer gehouden tijdens de viering van het lustrum van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging en bevatten teksten als “de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken”. Ook werd in de toespraken onder meer gezegd dat vrouwen “sperma-emmers” zijn.

“Deze uitlatingen kunnen, mede bezien in onderlinge samenhang, worden geduid als aanzetten tot haat, discriminatie en/of geweld jegens vrouwen. In de optiek van cliënte is hier sprake van vrouwenhaat”, aldus Prakken d’Oliveira.

Het advocatenkantoor stelt verder dat uit mediaberichtgeving blijkt dat er geen onderzoek is ingesteld door het Openbaar Ministerie. De vrouw die aangifte heeft gedaan vindt echter dat het vinden van een oplossing niet aan A.S.C./A.V.S.V. zelf moet worden overgelaten. “Uit verschillende bronnen blijkt namelijk dat de uitspraken in kwestie kenmerkend zijn voor een diepgewortelde cultuur binnen het corps waarin dit type gedrag jegens vrouwen min of meer is genormaliseerd; het wordt weggezet als ‘grap’ die niet serieus genomen moet worden. Naar overtuiging van cliënte is er echter niets grappigs aan en wordt door het bagatelliseren ervan de drempel voor seksueel overschrijdend (en gewelddadig) gedrag verder verlaagd.”

Prakken d’Oliveira laat weten dat hun cliënte geen banden heeft met het corps of het studentenwezen en “in een andere levensfase verkeert dan de gemiddelde studente”.