Ruim 4,4 miljoen tv-kijkers zien Argentinië wereldkampioen worden

Foto: ANP

De finale van het WK voetbal tussen Argentinië en Frankrijk is zondagmiddag door meer dan 4,4 miljoen mensen bekeken, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). De live-uitzending op NPO 1 was daarmee het best bekeken programma van de dag en werd bijvoorbeeld beter bekeken dan programma’s als Heel Holland Bakt of het NOS Journaal van 20.00 uur.

De aftrap van de WK-finale was om 16.00 uur Nederlandse tijd en tv-kijkers en toeschouwers in het stadion kregen waar voor hun geld. Na een zinderende slotfase stond het na 90 minuten 2-2, waardoor een verlenging nodig was. Na een half uur was er twee keer gescoord, maar stond het nog steeds gelijk (3-3) en moesten penalty’s uiteindelijk voor een winnaar zorgen. Argentinië nam de strafschoppen beter en pakte zo de derde wereldtitel in de geschiedenis.

Voor de huldiging van de finale bleven volgens SKO nog 3,1 miljoen kijkers hangen. Gemiddeld 3,2 miljoen mensen schakelden om 20.00 uur over naar het NOS Journaal. De eerste uitzending van het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt die daarna werd uitgezonden, pakte vervolgens nog ruim 2,7 miljoen kijkers. Naar Isola di Beau op RTL 4 keken nog iets meer dan een miljoen mensen. De laatste aflevering van De Oranjewinter op SBS6 was goed voor 870.000 kijkers.

De finale van het WK voetbal in Qatar werd zondag beter bekeken dan de mondiale eindstrijd van 2018, toen 3 miljoen mensen zagen dat Frankrijk met 4-2 won van Kroatië. In 2014 zagen 5,9 miljoen mensen dat Duitsland in de verlenging Argentinië met 1-0 versloeg. Nederland verloor dat jaar de halve finale van Argentinië, dat zagen ruim 9 miljoen mensen, het hoogste kijkersaantal voor een WK-wedstrijd. De best bekeken WK-finale was in 2010, toen Spanje Nederland met 1-0 versloeg in de verlenging. Daar keken 8,5 miljoen mensen naar.

De WK-finales van 2006 en 2002 werden door respectievelijk 5,5 miljoen en ruim 2,7 miljoen mensen op tv gezien. Het duel tussen Nederland en Portugal in de achtste finale van het WK in 2006 werd beter bekeken dan de eindstrijd: 8,2 miljoen kijkers.