Ongehoord Nederland levert eerste verbeteringsrapport in bij NPO

Foto: ANP

Ongehoord Nederland (ON!) heeft donderdag bij de NPO zijn eerste verplichte rapport ingeleverd waarin ON! uitlegt hoe de omroep zichzelf gaat verbeteren. Dat heeft de NPO donderdag gemeld.

De aspirant-omroep van Arnold Karskens moet voortaan elke twee maanden aan de NPO rapporteren hoe hij de aanbevelingen die de Ombudsman in haar rapport uit juni deed, heeft uitgevoerd. Dat begint met een rapport dat een maand voor de uitzending van het nieuwe seizoen van Ongehoord Nieuws binnen moet zijn.

De uitzendingen van het programma, waar afgelopen jaar honderden klachten over binnenkwamen bij de Ombudsman van de NPO, gaan 31 januari weer van start. De Ombudsman constateerde in haar rapport dat ON! zich schuldig maakt aan het verspreiden van aantoonbaar onjuiste informatie, zonder die te corrigeren. Na het eerste rapport moet ON! elke twee maanden met een tussenrapportage komen.

De NPO heeft de omroep verzocht daarin aandacht te geven aan de verbeterpunten die ON! zelf opstelde. Zo heeft de omroep vastgesteld dat evaluaties van Ongehoord Nieuws tot aanpassingen en verbeteringen moeten leiden, presentatoren training en coaching moeten krijgen en dat er een-op-eenfunctioneringsgesprekken met redacteuren en presentatoren worden gevoerd. Ook heeft ON! op zijn website een verbeterrubriek waar feitelijke onjuistheden kunnen worden gecorrigeerd en heeft de omroep een factchecker in dienst genomen.

De woordvoerder van NPO doet verder geen mededelingen over het rapport. Het is niet duidelijk wie exact gaat beoordelen of Ongehoord Nederland met zijn rapport helemaal voldoet aan de verbeterpunten om door te mogen gaan met de uitzendingen. Ook wil de NPO niet zeggen op welke termijn de rapportage wordt beoordeeld.

De afspraken staan los van de tweede sanctie die ON! boven het hoofd hangt, omdat de omroep volgens andere omroepen niet genoeg samenwerkt. Ook staat deze regeling los van het tweede rapport van de Ombudsman, dat eind november verscheen. Hierin constateerde de Ombudsman dat Ongehoord Nederland nog steeds aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt. De NPO reageert pas in januari op dit rapport.