Rutte: Nederland reserveert 2,5 miljard voor Oekraïne in 2023

Foto: ANP

Het kabinet reserveert volgend jaar 2,5 miljard euro voor steun aan Oekraïne. Dat maakte premier Mark Rutte vrijdag bekend na telefonisch overleg met president Volodimir Zelenski van Oekraïne. Het grootste deel van het geld zal worden besteed aan militaire hulp.

Volgens Rutte gaat zo’n 2 miljard euro naar wapenhulp. “Militaire ondersteuning heeft onze prioriteit”, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. Verder is het geld bedoeld voor humanitaire hulp en het op gang houden van de vitale infrastructuur zoals het elektriciteitsnetwerk.

Ook zal een deel van het geld worden gebruikt voor opsporing van oorlogsmisdaden en mogelijk de komst van een agressie-tribunaal dat verantwoordelijken van de inval zou moeten berechten. Daarover is nog geen definitief besluit genomen. Volgens Rutte is iedereen het er wel over eens dat zo’n tribunaal in Den Haag zou moeten komen.

“Met het besluit nu al geld apart te zetten, geeft het kabinet een boodschap van onverminderde Nederlandse solidariteit aan de Oekraïense bevolking, die hiermee kan rekenen op voorspelbare Nederlandse steun zolang dat nodig is”, aldus het kabinet. Door de reservering weet Oekraïne waar ze aan toe is, zei Rutte.

Nederland steunt Oekraïne sinds het begin van de oorlog. Dit jaar is bijna een miljard euro aan militaire hulp gestuurd. Het ging onder meer om pantserhouwitsers, luchtafweerraketten en radarapparatuur. In het begin kwam veel uit de voorraad van Defensie, maar nu koopt Nederland ook rechtstreeks bij de industrie wapens en ander materieel voor Oekraïne.

Verder trainen Nederlandse militairen de Oekraïense strijdkrachten. Dat gebeurt onder meer in het Verenigd Koninkrijk. Ook wordt militair materieel van de Oekraïners door Nederland onderhouden. Veel hiervan gebeurt in samenwerking met andere Europese landen. Met de reservering kunnen ook deze activiteiten worden voortgezet, zegt minister Kajsa Ollongren (Defensie).

Om het land de winter door te helpen, kondigde het kabinet eerder al aan 180 miljoen euro uit te trekken. Het geld is bedoeld voor zaken als het opknappen van het stroomnetwerk. Dat wordt voortdurend onder vuur genomen door de Russen. De Europese Unie zal volgend jaar maandelijks 1,5 miljard overmaken aan Kiev om het land door de oorlog te slepen.

Buitenlandminister Wopke Hoekstra zegt er rekening mee te houden dat de oorlog nog lang zal voortduren. Hij verwijst onder meer naar de Russische inval in Afghanistan in 1979. Pas negen jaar later trokken de Russen zich weer terug.

Oekraïne vecht al meer dan tien maanden tegen het Russische leger. Dat viel op 24 februari het buurland binnen. Na aanvankelijke successen moesten de Russen zich al vrij snel terugtrekken. Eerst trokken de Russen zich terug rond Kiev, later werden ze verdreven uit delen van het oosten en zuiden van Oekraïne.