Kersttoespraak Willem-Alexander trekt op tv 1,8 miljoen kijkers

Foto: ANP

De kersttoespraak die koning Willem-Alexander op eerste kerstdag hield, is op televisie bekeken door ruim 1,8 miljoen mensen. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Het was daarmee de best bekeken uitzending van de dag.

De meeste mensen keken naar de speech via NPO1, zo’n 766.000 kijkers. De herhaling van de toespraak na het NOS Journaal van 18.00 uur werd gezien door 699.000 mensen. Op NPO2, waar de toespraak aan het begin van de middag met een gebarentolk te zien was, keken 231.000 mensen. Verder volgde een handvol mensen de toespraak bij de commerciële zenders RTL4 (83.000) en SBS6 (71.000). Het is niet bekend hoeveel mensen de toespraak hoorden op de radio of via onlineplatforms keken.

De koning pleitte ervoor dat Nederlanders elkaar vasthouden, ook in tijden van sterke emoties. “Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen, hun zin krijgen”, zei Willem-Alexander. “Democratie is met respect voor ieders grondrechten samenwerken aan oplossingen waarin de meerderheid zich kan herkennen.”

De kijkcijfers lagen iets hoger dan de afgelopen jaren; gemiddeld trok de kersttoespraak van Willem-Alexander zo’n anderhalf miljoen kijkers. Een uitschieter was de kersttoespraak van Willem-Alexander in 2020, toen Nederland in een coronalockdown zat. Toen keken 2,2 miljoen mensen op eerste kerstdag naar de toespraak.