NS Internationaal zag vorig jaar recordaantal reizigers

Foto: ANP

Een recordaantal reizigers heeft vorig jaar een internationale treinreis geboekt bij de NS. Met 20 procent meer passagiers dan in 2019 – voor de coronacrisis – is dat meer dan verwacht, meldt het vervoersbedrijf. Naar verwachting zet deze stijgende trend ook het komend jaar door.

Vooral stedentrips, vaak per slaaptrein, waren in 2022 populair. Concrete cijfers geeft de vervoerder niet. Eind dit jaar wil de NS een vijfde rechtstreekse Eurostar laten rijden tussen Amsterdam, Rotterdam en Londen.

Ook was vorig jaar reizen met de Oostenrijkse Nightjet naar Wenen en Zürich geliefd. Naar de Zwitserse plaats rijdt sinds 2021 een slaaptrein en daar hebben in het eerste jaar volgens de NS ruim 100.000 mensen gebruik van gemaakt.

De directeur van NS Internationaal, Heike Luiten, zegt dat de verkoopcijfers al sinds mei hoger waren dan in 2019. “We hadden zo’n snel herstel niet voorzien.” Volgens de directeur is deze ontwikkeling ook terug te zien bij Europese vervoerders. “We zien dat de charme, het comfort en de bagageruimte van de trein steeds vaker de doorslag geven.” Daarbij speelt ook de wens van mensen om duurzamer te reizen, als alternatief voor het vliegtuig. Ook speelden de lange rijen en de bagageproblemen op de luchthavens mee bij de keuze voor de trein, aldus Luiten.

Gezien de belangstelling adviseert NS reizigers vroeg te boeken, ook omdat de prijzen van de tickets duurder worden bij het naderen van de reisdatum.