Rutte ‘redelijk in shock’ door aankondiging vertrek Segers

Foto: ANP

Dat ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers uit de landelijke politiek vertrekt, hoorde premier Mark Rutte pas vlak voordat Segers het zelf aankondigde. “Hij belde mij gistermiddag en ik was redelijk in shock”, zegt Rutte. “Ik had het echt niet zien aankomen.”

De premier is vol lof over de voorman van de kleine christelijke partij. “Hij is solide, hij staat voor zijn handtekening, je kan heel veel lol met ‘m hebben en hij is een anker in deze coalitie.” Dat betekent volgens Rutte niet dat zijn vertrek zal leiden tot onrust in de coalitie van vier zeer verschillende partijen. “Er zijn ook andere ankers.”

Rutte memoreert ook het besluit van Segers in 2021 om tóch te onderhandelen met VVD, D66 en CDA, waaruit uiteindelijk het vierde kabinet-Rutte is gekomen. Segers had eigenlijk gezegd niet meer in zee te willen met Rutte vanwege diens rol in de kwestie-‘functie elders’ na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

Uiteindelijk besloot Segers toch te praten over een nieuw kabinet, met precies die partijen die ook het vorige kabinet vormden. Dat was in het landsbelang, meent Rutte. “Dát leiderschap, dat vind ik indrukwekkend”, aldus de premier.

Segers vertrekt midden in een regeerperiode uit de politiek, maar dat is volgens Rutte begrijpelijk. “Er is nooit een goed moment”, en het is aan een politicus zelf een moment te kiezen om te vertrekken, zegt de premier. In een brief aan de leden legt Segers uit dat hij zijn opvolger, Mirjam Bikker, genoeg tijd wil geven om zich voor te bereiden op de landelijke verkiezingen, die voor maart 2025 gepland staan.

Rutte noemt die brief “indrukwekkend”, en ziet in Bikker een “voortreffelijke opvolger”.

Toch zal hij ook persoonlijk Segers gaan missen. De afzwaaiende partijleider was volgens Rutte de afgelopen jaren vaak in staat om de neuzen dezelfde kant op te zetten na felle ruzies.