47-jarige man aangehouden om meerdere oproepen tot blokkeren A12

Foto: ANP

Een 47-jarige klimaatactivist is donderdag aangehouden omdat hij “bij herhaling” heeft opgeroepen volgende week zaterdag opnieuw de snelweg A12 in Den Haag te blokkeren, uit protest tegen klimaatverandering. De inwoner van Castricum (Noord-Holland) wordt onder meer verdacht van opruiing, aldus het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

“Zo’n blokkade leidt tot zeer gevaarlijke situaties, niet alleen voor de demonstranten maar ook voor andere verkeersdeelnemers”, stelt echter een woordvoerder van het OM. Volgens hem heeft de verdachte afgelopen november ook al opgeroepen de A12 te blokkeren “wat toen al resulteerde in een zeer gevaarlijke blokkade”. Op een plek waar automobilisten 70 kilometer per uur mogen rijden, werden zij plotseling geconfronteerd met de activisten op de rijweg. Aan deze blokkade, georganiseerd door de klimaatactiegroep Extinction Rebellion, nam de Castricummer ook deel.

Extinction Rebellion reageert fel op de aanhouding. “De criminalisering en intimidatie van geweldloze activisten past op geen enkele manier binnen een democratie”, vindt de actiegroep.

Advocaat Willem Jebbink, die de aangehouden activist bijstaat, benadrukt in een verklaring ook diens “vreedzame intenties”. Volgens Jebbink valt de oproep tot een blokkade onder de vrijheid van meningsuiting. Juist omdat de blokkade vooraf is aangekondigd, is er volgens de raadsman “volop tijd die zo te faciliteren dat alles in goede banen verloopt”. Om die reden heeft de nu aangehouden verdachte zelf ook vooraf contact gezocht met Rijkswaterstaat, stelt Jebbink.

De man, die zelf ook is aangesloten bij de klimaatactiegroep, is na verhoor door de politie vrijgelaten. Hij blijft verdachte en moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Over de oproepen tot een blokkade van de A12 op 28 januari zegt de gemeente Den Haag in een verklaring dat dit “al vier keer eerder is gebeurd en dit leidde steeds tot (levens)gevaarlijke situaties, zeer veel overlast voor bewoners en bezoekers van Den Haag en de wijde omgeving en tot schade”. De eerdere demonstraties werden niet aangemeld bij de gemeente en telkens besloot de burgemeester de acties te beĆ«indigen.

Eerdere acties rondom en op de Haagse locatie leidden tot veel aanhoudingen. Afgelopen vrijdag werden nog vier actievoerders van Extinction Rebellion veroordeeld tot 45 uur werkstraf wegens betrokkenheid bij een actie op 13 oktober 2021.

Met de blokkade wil de actiegroep onder meer oproepen tot het afschaffen van de miljarden euro’s aan overheidssubsidies die aan energie uit fossiele brandstoffen worden besteed.