Eerste rit nachttrein Arriva van Groningen naar Schiphol zit er op

Foto: ANP

De eerste nachttrein van Arriva is in de nacht van vrijdag op zaterdag stipt om 01.48 uur vanuit Groningen vertrokken naar Schiphol. Naar schatting 65 passagiers waren kort daarvoor ingestapt, samen met artiesten en bandjes van Eurosonic Noorderslag die voor het nodige vertier onderweg zorgden. Rond 03.50 uur rolde de trein het station van Schiphol binnen.

Op het perron in Groningen waren actievoerdende machinisten aanwezig die klagen over te hoge werkdruk en te lage salarissen. De afgelopen dagen lag het streekvervoer grotendeels plat vanwege een staking van vakbond FNV en reden naast de bussen ook de treinen van Arriva niet. De acties werden gehouden wegens stukgelopen cao-onderhandelingen.

Het is de bedoeling dat de nachttrein van Arriva voortaan iedere week het traject gaat afleggen. Een enkele reis kost, ongeacht waar je instapt, tien euro. De trein maakte tussenstops in Assen, Zwolle, Lelystad, Almere en Amsterdam-Zuid. “Onderweg stapten regelmatig mensen in en uit. Dat waren reizigers naar Schiphol, maar ook bijvoorbeeld uitgaanspubliek”, zegt een woordvoerster van Arriva. Volgens haar waren rond de honderd mensen aan boord toen de trein het eindpunt bereikte.

Sinds vorig jaar maakt Europese wetgeving het mogelijk voor vervoerders om verbindingen voor eigen risico en zonder overheidsconcessie aan te bieden. Arriva is de eerste vervoerder in Nederland die van de wetgeving gebruik maakt.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) liet in september 2021 weten geen bezwaren te zien tegen nachttreinen van Arriva van Maastricht en Groningen naar de Randstad. De nachttreinen vanuit Limburg zijn december vorig jaar al gaan rijden.