Drukte bij zaak tegen Richard de Mos, hij noemt zaak ‘spannend’

Foto: ANP

De zaak bij de rechtbank in Rotterdam tegen oud-wethouders van Den Haag Richard de Mos en Rachid Guernaoui heeft veel publiek en pers getrokken. Voor de deur stond meer dan een uur lang een lange rij, onder meer met mensen gekleed in groene kledingstukken van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Zelf noemt De Mos de start van de zaak “zeker spannend”.

De Mos en Guernaoui worden ervan verdacht dat ze zich hebben laten omkopen. Ze zouden ondernemers hebben geholpen in ruil voor donaties aan hun partij. Zelf zeggen ze dat ze onschuldig zijn.

Maandag bespreekt de rechtbank onder meer de verdachte giften en donaties die gedaan zouden zijn, het gaat in totaal om een bedrag van ruim een ton. Zo zou een Haagse ondernemer bijvoorbeeld een campagnebus hebben geregeld. Dit noemt De Mos een hoofdpijndossier. “Dat ding was oud, vies en versleten. Vrijwilligers hebben ‘m geverfd.” Hij arriveerde maandag bij de rechtbank in een eveneens geverfde wagen, namelijk in een geel en groene limousine.

Het voornaamste verweer van De Mos is dat het normaal is dat er donaties worden gedaan aan een partij. Zijn deur stond voor iedereen open, schetste hij maandag, er was in zijn ogen geen sprake van beïnvloeding of voortrekkerij. Het Openbaar Ministerie denkt echter dat er sprake is van corruptie omdat er wederdiensten zouden worden verwacht. Enkele ondernemers staan ook terecht voor hun vermeende rol in de kwestie. Zij worden verdacht van omkoping.

Het onderzoek heeft een tijd geduurd. In oktober 2019 doorzochten rechercheurs onder meer de werkkamers van het duo op zoek naar bewijs. Het Openbaar Ministerie komt, als alles volgens planning verloopt, volgende week dinsdag met een strafeis. Begin februari komen de advocaten van de verdachten aan het woord.