Beperkt aantal getuigen gehoord in proces moord Derk Wiersum

Foto: ANP

Het gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol slechts een beperkt aantal getuigen kunnen horen in het proces in hoger beroep tegen de twee mannen die worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum. Van de zes getuigen heeft slechts de helft een verklaring afgelegd, van wie één achter gesloten deuren vanwege privacybelangen.

Derk Wiersum (44) werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was destijds een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is.

Verdachte Giërmo B. (39) werd eind september opgepakt, toen hij op het punt stond naar Suriname te vertrekken. In januari 2020 volgde de arrestatie van verdachte Moreno B. (34) geen familie). Het tweetal heeft altijd ontkend. De rechtbank veroordeelde hen in 2021 tot dertig jaar cel, na een eis tot levenslang. Zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis.

De rechtbank beschouwde onder meer DNA-sporen en nauwkeurig in kaart gebrachte telefoonbewegingen als overtuigend bewijs. Ook de bij de voorbereidingen van de moord gebruikte auto’s zijn rechtstreeks aan de verdachten te linken.

De beide verdachten hebben tijdens de behandeling van de zaak door de rechtbank vooral gezwegen, op hun ontkenning na. Het hof moet het dossier met hen nog doornemen. Dit zal donderdag gebeuren. De twee mannen hebben aangegeven dat zij waar mogelijk vragen zullen beantwoorden.

De dinsdag gehoorde getuigen waren zowel een minnares als de partner van Giërmo B. De minnares verkeerde in zijn gezelschap in de periode dat de moord werd gepleegd. Zij verklaarde onder meer dat zij zich niet kon voorstellen dat Giërmo de woning waar zij toen verbleven op de ochtend van de moord heeft verlaten. De vrouw zei geen contact meer te hebben met de verdachte. “Ik heb de zaak bekeken en ben best wel geschrokken. Ik zie hem niet als een slecht persoon. In mijn hart hoop ik dat het niet zo is, maar ik kan ook lezen.”

De partner van Moreno B. werd door het hof aan de tand gevoeld over uitlatingen die zij in 2019 in een gesprek met een vriend deed, onder meer over een uitbetaling. Het geheugen van de vrouw liet haar in de steek. Het verhoor leidde tot woede bij Moreno, die vond dat de vrouw tijdens de ondervraging onder druk werd gezet. De zitting moest worden onderbroken om hem te laten afkoelen. Nadien bood hij het hof zijn excuses aan. “Ik kon mijn emoties niet bedwingen.”