Premier Rutte vindt twijfels aan Holocaust ‘schokkend’

Foto: ANP

Premier Mark Rutte is geschrokken van het onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ook ik vind het schokkend”, zei hij. “We mogen over alles debatteren, maar het is van belang dat we het in ieder geval over de feiten met elkaar eens zijn.”

Rutte vindt het een rol van de overheid, de samenleving en thuis om “gezamenlijk vast te stellen dat we dit niet willen”. Thuis aan de eettafel, bij de opvoeding van kinderen, begint “elk fundamenteel debat”.

Eerder woensdag zei Justitieminister Dilan Yeşilgöz erg geschrokken te zijn van het onderzoek. “Dit is niet alleen ronduit schokkend, het is ook zeer ernstig”, twitterde de VVD-bewindsvrouw.

Het onderzoek onder 2000 Nederlanders werd vorig jaar gehouden door een internationale organisatie die opkomt voor slachtoffers van de Holocaust. Eerder werd diezelfde peiling gehouden in andere westerse landen, maar nergens waren de resultaten zo ernstig als in Nederland.

“We hebben als samenleving veel werk te doen”, concludeert Yeşilgöz. “En snel ook.”

“Wat een verschrikking dit bericht”, zegt Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. “Het immense leed van de Shoah is nog overal om ons heen. Het zaaien van twijfel, zelfs door politici, is gevaarlijk en intens kwetsend voor alle nabestaanden. We moeten vechten tegen antisemitisme en haat, elke dag.”

“Nee de Holocaust is niet verzonnen”, aldus VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. “Zolang zoveel mensen dit denken zal er een stevige voedingsbodem voor antisemitisme zijn.” Hij noemt educatie “een belangrijke pijler” om dat tegen te gaan. “De betekenis van de Holocaust mag nooit vergeten worden.”

CDA-Kamerlid Anne Kuik noemt de berichtgeving “pijnlijk en zeer verontrustend”. De cijfers onderstrepen volgens haar het belang van geschiedenisles, van herdenken en doorvertellen en van opstaan tegen extremisme, antisemitisme en nepnieuws. “Dit mogen we als samenleving niet negeren.”

“Wanneer gruwelijkheden uit het verleden niet worden erkend of begrepen is dat een onacceptabele voedingsbodem voor antisemitisme, haat en racisme”, twittert PvdA-leider Attje Kuiken. “Rol voor ouders, onderwijs, media en politiek.”

PVV’er Harm Beertema wijt de slechte kennis bij jongeren over het oorlogsverleden aan de slechte staat van het onderwijs. “24 procent functioneel analfabeet en ongeveer hetzelfde percentage twijfelt aan de Holocaust. Wat een afgang. Dit land is stuk.”