Volgende week in heel Nederland inchecken met bankpas in trein

Foto: ANP

Reizigers kunnen vanaf dinsdag bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) in heel het land inchecken met hun bankpas. Dat bevestigt het spoorbedrijf na berichtgeving van NRC. De nieuwe mogelijkheid is vooral bedoeld om het treinreizen makkelijker te maken voor mensen die niet zo vaak met de trein gaan. De techniek is vergelijkbaar met contactloos betalen in de supermarkt.

Ook QBuzz en Arriva doen voor hun treinen rond Dordrecht en in Limburg mee met de overstap. Daar kunnen reizigers dus ook vanaf 31 januari met de bankpas inchecken.

De afgelopen jaren is de techniek voor het inchecken met de bankpas al op verschillende plekken getest. De afgelopen maanden deden ruim 3000 reizigers bij de NS mee aan een proef.

De prijs van een reis met de bankpas is gelijk aan dat van de tweede klas tegen vol tarief. Voor kortingen of een reis in de eerste klas moet nog gewoon een kaartje uit de automaat worden gehaald of de ov-chipkaart worden gebruikt. Ook het lenen van een ov-fiets kan bijvoorbeeld niet met de bankpas. Het betalen met de bankpas of creditcard is dan ook vooral een extra service, benadrukt commercieel directeur Tjalling Smit van NS.

De NS vraagt reizigers wel hun pasje uit de portemonnee te halen. Als er meerdere pasjes in de buurt van het poortje worden gehouden kan het zijn dat er meerdere keren wordt betaald voor dezelfde reis.

Het is de bedoeling dat inchecken met de bankpas later dit jaar ook in alle andere vormen van openbaar vervoer mogelijk wordt, zoals in bussen, trams en metro’s. In een deel van het land is dat al zo.