OM eist opnieuw levenslang tegen verdachten moord Derk Wiersum

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum. De “koelbloedig” uitgevoerde moord was volgens het OM bedoeld “om het verloop van het proces Marengo te beïnvloeden, bijvoorbeeld door de bereidheid van de kroongetuige om te verklaren te breken”. Volgens justitie moet aan huurmoordenaars die niet terugdeinzen voor een aanval op de rechtsstaat “een duidelijk en onmiskenbaar signaal” worden afgegeven.

Wiersum (44) was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in Marengo, het grootscheepse, al jaren lopende liquidatieproces rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. De raadsman werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert.

De twee verdachten, Moreno B. (34) en Giërmo B. (39, geen familie), staan terecht voor het gerechtshof Amsterdam, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Zij hebben ook tijdens het proces in hoger beroep ontkend dat zij de daders zijn van de schokkende moord. De rechtbank veroordeelde hen in 2021 tot dertig jaar cel, na een eis tot levenslang. Zowel de verdachten als het OM tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis

Het OM ziet de beide mannen als zogeheten medeplegers. Zij hebben nauw samengewerkt bij de voorbereiding en uitvoering van de huurmoord. Aan het misdrijf gingen tal van voorverkenningen vooraf. Eerst door zogeheten spotters, die de gangen van het beoogde doelwit hebben geobserveerd. Vanaf eind augustus 2019 zouden Moreno B. en Giërmo B. het hebben overgenomen. Met gestolen auto’s zouden zij ettelijke malen door de woonbuurt van Wiersum zijn gereden, om uiteindelijk toe te slaan. De advocaat werd neergeschoten toen hij even na half acht ’s ochtends in zijn auto was gestapt om naar zijn werk te gaan. “Hij had geen schijn van kans”, aldus het OM.

De ontkennende verklaringen van de beklaagden zijn volgens justitie ongeloofwaardig. “Leugens, onwaarheden en onwaarschijnlijkheden”, zo vatte de advocaat-generaal deze samen. Hij tekende aan dat het geven van “openheid van zaken” strafverlagend zou kunnen werken, zelfs al zouden de verdachten niet het achterste van hun tong laten zien.

In maart 2018 werd Nabil B.’s broer Reduan vermoord. In juli 2021 volgde Peter R. de Vries, vertrouwensman van de kroongetuige. Het verband tussen de moorden lijkt voor de hand te liggen, vindt ook justitie. Naar tussenpersonen en opdrachtgevers loopt nog volop onderzoek. De moordenaar van Reduan is inmiddels onherroepelijk veroordeeld. In het onderzoek naar de moord op De Vries zitten zeven verdachten vast, onder wie de twee vermoedelijke uitvoerders. Hun berechting is nog gaande.

Dinsdag houden de advocaten van de verdachten in de zaak-Wiersum hun pleidooien.