Kritische RvS over hervorming huurtoeslag: pas wetsvoorstel aan

Foto: ANP

De wet die de huurtoeslag op de schop moet nemen haalt niet de beoogde doelen en zou in deze vorm niet ingediend moeten worden, vindt de Raad van State (RvS). De belangrijkste juridische adviseur van het kabinet zegt dat veel ontvangers van huurtoeslag er op achteruit gaan door deze wet. Ook kan de Belastingdienst het niet goed uitvoeren.

Het kabinet wil het systeem voor huurtoeslag makkelijker maken en dat belang onderschrijft de raad ook. Zo wil woonminister Hugo de Jonge de te ontvangen huurtoeslag niet meer afhankelijk maken van de feitelijke huurprijs, maar hier een vast bedrag voor hanteren. Afhankelijk van dit bedrag moeten mensen een eigen bijdrage leveren.

Op deze manier gaat twee derde van iedereen die huurtoeslag ontvangt er op achteruit, berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Dit staat volgens de RvS haaks op het doel van het kabinet om de koopkracht van meer mensen te verbeteren. Bovendien ontstaan er problemen als dit nieuwe systeem ingevoerd moet worden terwijl het oude systeem nog bestaat. De Belastingdienst waarschuwde het kabinet voor “significant negatieve gevolgen voor de dienstverlening aan toeslaggerechtigden”. Op deze kritiek is het kabinet niet inhoudelijk ingegaan, merkt de raad op.

De RvS wil dan ook meer uitleg van het kabinet en adviseert om de wet nu niet in te dienen. Het kabinet wil het systeem voor alle toeslagen aanpassen en de juridisch adviseurs van de RvS vinden dat deze hervorming in dat pakket thuishoort. Daarbij moet het kabinet specifiek oog hebben voor de uitvoering en de gevolgen voor burgers.