Bonden en ziekenhuizen maken elkaar verwijten na cao-overleg

31 jan 2023, 10:24 Landelijk
bonden en ziekenhuizen maken elkaar verwijten na cao overleg
ANP

Onderhandelingen voor een cao van circa 200.000 medewerkers van algemene ziekenhuizen zijn uitgemond in stevige verwijten over en weer. Een lange vergadersessie die tot diep in de nacht duurde, leverde geen akkoord op. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is het "onbestaanbaar en verbijsterend" dat de vakbonden niet akkoord zijn gegaan met het bod van de werkgevers. De bonden stellen echter dat er helemaal geen sprake is van een bod.

"Er leek een akkoord op tafel te liggen, met goede afspraken, maar daar kon de achterban van de NVZ zich blijkbaar niet in vinden. De onderhandelaars liepen even weg en toen bleek dat er toch geen akkoord was, ze zaten blijkbaar aan tafel zonder mandaat", zegt een woordvoerster van FNV Zorg & Welzijn. Ze noemt de gang van zaken "echt belachelijk". De bonden hebben begrepen dat de NVZ dinsdag nog met een eindbod zal komen.

Volgens een woordvoerder van de NVZ is wel degelijk sprake van een duidelijk bod door de werkgevers. Die bieden opgeteld 13 procent loonsverhoging over een periode van twee jaar. "Dat wil zeggen: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent volgend jaar", verduidelijkt de zegsman. "Dat weten de bonden dondersgoed, er is de hele dag over gesproken. Dit is een onbestaanbaar goed bod, als je dat laat lopen gaat er echt iets verkeerd."

CNV Zorg & Welzijn noemt het echter "volstrekt onvoldoende om de koopkracht op peil te houden". Die is door hoge inflatie achteruitgegaan en de bond verwacht meer van de werkgevers. Ook CNV is chagrijnig over de gang van zaken. "Dat de NVZ al via de media uitspraken doet over het bod, is opmerkelijk en geen blijk van respect en waardering voor werknemers", stelt de bond.

Het is niet helemaal duidelijk hoe het nu verder moet met de onderhandelingen. De bonden hadden eerder duidelijk gemaakt dat deze gespreksronde de laatste zou zijn. Als de onderhandelaars er niet uitkomen, kunnen acties een volgende stap zijn. CNV verwacht "dat ziekenhuispersoneel dit niet pikt" en zegt nu al een grote actiebereidheid te zien.