Gasunie adviseert Groningenveld langer op waakvlam te houden

Foto: ANP

Gasunie adviseert het kabinet om het Groningenveld langer op de waakvlam te houden en nog niet definitief te sluiten vanwege de oorlog in Oekraïne. Dit houdt in dat er voorlopig nog een minimale hoeveelheid gas moet worden gewonnen, waardoor de putten open kunnen blijven. Het stopzetten van de gaswinning dit jaar zou te risicovol zijn met het oog op de leveringszekerheid van gas.

Het volledig wegvallen van de import van Russisch gas en de onzekerheid op de internationale gasmarkten betekenen volgens Gasunie “helaas” dat er scenario’s denkbaar zijn waarin Nederland volgende winter niet voldoende gas heeft. In dat geval zou het handig zijn als het Groningenveld nog als back-up beschikbaar is. Dat laatste zou niet mogelijk zijn als het veld al in oktober dit jaar zou sluiten, wat het uitgangspunt van het kabinet is.

Snelst mogelijke sluiting van het grootste gasveld van Europa zou wel het streven moeten blijven, benadrukt Gasunie. Maar wat meespeelt is dat het nu nog heel moeilijk is om goede aannames te maken voor volgend jaar, “met helaas meer kans op tegenvallers dan op meevallers”. De organisatie zegt de ontwikkelingen op de gasmarkten voortdurend in de gaten te houden.

“Dat is nu zeker van belang, omdat heel Europa te maken heeft met gastekorten en maatregelen neemt om die tekorten zo snel mogelijk op te heffen”, staat in het advies. Een voorbeeld is Duitsland dat recent drijvende terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in gebruik heeft genomen. Daardoor zou Duitsland minder afhankelijk moeten worden van gas uit Nederland.

Het kabinet gaf eerder aan de gaswinning uit het Groningenveld komend najaar en uiterlijk 2024 dicht te willen doen. Dit is nodig vanwege de aardbevingen waar Groningen al jaren last van heeft. Dat blijft het uitgangspunt, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief. Het kabinet neemt in juni een besluit. Als er voldoende gas is geïmporteerd, kan het gasveld volgens de staatssecretaris mogelijk toch vanaf 1 oktober dit jaar helemaal dicht.

“Alles dat in mijn macht ligt om het Groningenveld te sluiten is nagenoeg gerealiseerd. Dat is goed nieuws. Want gaswinning in Groningen is gevaarlijk”, benadrukt Vijlbrief. “Tegelijkertijd is komend jaar de toevoer van voldoende hoogcalorisch gas allerminst zeker door de oorlog in Oekraïne.”

De NAM laat in een reactie weten dat de gaswinning uit het Groningenveld onder instructie van de minister wordt uitgevoerd en dat de minister het tempo van de afbouw bepaalt. “De NAM voert de instructies uit en ondersteunt het voornemen van de minister van EZK om het Groningenveld te sluiten. We zijn blij dat er duidelijkheid is. “