Rutte: doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar

Foto: ANP

“Het vrije woord is een groot goed in onze rechtstaat. Alleen de rechter stelt grenzen. Doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar.” Dat laat premier Mark Rutte zondag weten op Twitter. De minister-president reageert op doodsbedreigingen waarmee schrijver Pim Lammers te maken kreeg. Die bedreigingen waren aanleiding voor Lammers zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023.

In het bewuste verhaal uit 2015 schreef Lammers over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de bekroonde auteur. Ook werd hem verweten een “pedofilie-activist” te zijn. De christelijke actiegroep Gezin in gevaar startte een petitie en Wybren van Haga stelde Kamervragen.

Boekenkoepel CPNB liet zaterdag al weten “met grote verontwaardiging en ontzetting” kennis te hebben genomen van de bedreigingen aan het adres van Lammers. “We vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs.”

Lammers zelf zei zaterdag dat een gedicht schrijven hem geen doodsbedreigingen waard is. Hij noemde de aantijgingen tegen hem “pertinent onwaar” en deed aangifte. Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is.