Nederlands reddingsteam met 65 personen en 8 honden naar Turkije

Foto: ANP

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR vliegt met 65 personen en acht reddingshonden naar Turkije. Zoals het er nu naar uitziet, vertrekt maandag om 18.30 uur een vrachtvliegtuig met benodigd materieel vanaf vliegveld Eindhoven en om 19.00 uur volgen het team en de honden, meldt het Urban Search and Rescue Team in een liveblog op de website.

Het zuidoosten van Turkije is getroffen door inmiddels twee zware aardbevingen, die zeker meer dan duizend mensen het leven hebben gekost in Turkije en buurland Syrië. Het vrachtvliegtuig vervoert materieel met een gewicht van 15 ton. Het gaat onder meer om gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen, licht een woordvoerder toe. Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) melde eerder op de dag al dat het team wordt gestuurd. Hierin zitten mensen van politie, brandweer, ambulance en defensie. Het team van USAR wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Rond de 150 mannen en vrouwen zijn hiervoor getraind en voorzien van de juiste inentingen. Binnen twee uur moet er een team paraat kunnen staan, aldus de woordvoerder. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen.