Nederlands reddingsteam haalt 7 mensen levend onder puin vandaan

Foto: ANP

Inmiddels zijn zeven mensen in het rampgebied in Turkije levend onder het puin vandaan gehaald door het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR, meldt het reddingsteam woensdagochtend. Elke van de vier reddingsgroepen van USAR (Alpha, Bravo, Charlie en Delta) heeft minstens één persoon gered, aldus een woordvoerder van het team, dat het basiskamp heeft opgezet vlakbij de stad Hatay.

“In de loop van de nacht hebben de reddingsploegen elkaar afgelost. Er is de hele nacht doorgezocht en ook nu zijn we in het gebied aan het werk”, aldus de zegsman, die zegt dat zijn team op straat veel waardering krijgt van de lokale bevolking. Volgens hem ervaren ze “veel steun en troost”. Op social media en op de eigen website heeft USAR beelden getoond van reddingsacties, waarop onder meer te zien is dat een vrouw ondersteund door twee reddingswerkers uit een ingestort pand wordt gehaald.

USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar het Turkse Adana en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden. De vier reddingsgroepen werken 24 uur per dag, zeven dagen in de week in wisselende diensten. Als twee reddingsgroepen eropuit zijn, kunnen de andere twee rusten en eten, legt de woordvoerder uit. De honden zijn getraind om signalen op te pikken van levende mensen. In de regio Hatay zitten meerdere reddingsteams uit verschillende landen.

Het zuidoosten van Turkije kreeg maandagochtend vroeg te maken met een beving met een kracht van 7.8. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Later maandagochtend vond een tweede aardbeving plaats. Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 8100.

Het Nederlandse reddingsteam is enkel actief in Turkije en niet in Syrië, dat eveneens is getroffen door de ramp.