Turkse Nederlanders zamelen massaal hulpgoederen in

Foto: ANP

Op diverse plekken in het land zamelen Turkse organisaties spullen en geld in voor de getroffenen van de zware aardbevingen in Turkije. Zo kwamen er al honderden mensen naar de Turks Islamitische Culturele Stichting Den Haag. Voorzitter Tahsin Çetinkaya verwacht de komende dagen zeven vrachtwagens vol met onder meer dekens en kleding naar het rampgebied te kunnen sturen.

De eerste twee vrachtwagens zijn al gevuld. Volgens Çetinkaya melden chauffeurs zich vrijwillig om de spullen naar Turkije te brengen. Hij verwacht dat ze er zo’n vier tot vijf dagen over doen om in het getroffen gebied te komen. “We hebben hierover contact met de overheid en de gemeenten in het aardbevingsgebied”, aldus de voorzitter.

Ook UID Nederland, een Turkse non-gouvernementele lobbyorganisatie, is een inzamelingsactie gestart. Vanuit plaatsen als Deventer, Apeldoorn en Zutphen worden ingezamelde artikelen naar een centrale locatie in Arnhem gebracht. UID laat wagens rondrijden om spullen op te halen bij mensen die zelf geen vervoer hebben. Met name aan luiers en dekens is veel behoefte volgens Rauf Çiçek, want degenen die dakloos zijn geworden hebben het erg koud. In het weekeinde vertrekken vrachtwagens naar de getroffen gebieden.

Çiçek wijst erop dat er ook erg veel behoefte is aan geld. Veel mensen laten een donatie achter in een moskee of een theehuis, zegt hij. UID Nederland heeft ook inzamellocaties in Eindhoven, Haarlem en Zaandam.

De Turkse Arbeidersvereniging in Nederland HTIB zamelt samen met andere organisaties eveneens geld en spullen in. Volgens voorzitter Mustafa Ayranci is er al 30.000 euro binnengekomen. De organisatie heeft de burgemeester van de Turkse stad Adana gevraagd om een opslagruimte, waar vandaan alle ingezamelde spullen kunnen worden verdeeld in het aardbevingsgebied.

Veel Turkse Nederlanders hebben familie in de getroffen regio. De zorgen zijn groot over hoe hun naasten eraan toe zijn, vertelt Çetinkaya. “Ik ken zeker vier of vijf mensen die al het vliegtuig hebben gepakt naar Turkije om te kijken wat ze kunnen doen.” Ze vliegen volgens hem naar onder meer Istanbul, Izmir of Antalya en reizen vanaf daar verder met bussen of auto’s.

De voorzitter hoort ook van Turkse Nederlanders met een huis in Turkije dat ze hun woning beschikbaar stellen voor getroffenen van de aardbevingen.