Personeel streekvervoer legt woensdag opnieuw het werk neer

Foto: ANP

Medewerkers in het streekvervoer leggen woensdag opnieuw het werk neer. Daartoe hebben vakbonden FNV en CNV opgeroepen om betere arbeidsvoorwaarden voor 13.000 werknemers af te dwingen, met name buschauffeurs. Vrijdag wordt ook nog gestaakt. De twee stakingsdagen volgen op een vijfdaagse staking eerder deze maand. De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten muurvast.

Stakend personeel wil een nieuwe cao waarin is vastgelegd dat het loon meestijgt met de inflatie. Ook moeten maatregelen worden getroffen om de hoge werkdruk onder buschauffeurs, die rijden voor onder meer Arriva, Qbuzz en Keolis, te verlagen. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden.

Werkgevers, verenigd in de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), blijven erbij dat die looneis te hoog is. Voorzitter Fred Kagie liet eerder al weten dat dit geld er simpelweg niet is. De werkgevers zeggen dat de marges in het openbaar vervoer heel klein zijn, en dat veel vervoersbedrijven sinds corona verlies draaien. Het loonbod van de VWOV bedraagt 8 procent voor een jaar. Samen met de verbeterde arbeidsvoorwaarden gaat personeel er 11 procent op vooruit.

Van 6 tot en met 10 februari staakte het streekvervoer ook al. Als gevolg daarvan vielen veel bussen uit. Hoeveel overlast deze staking heeft opgeleverd, daarover lopen de opvattingen van werkgevers en vakbonden uiteen. Volgens werkgevers zou ongeveer de helft van de bussen die week zijn uitgevallen. FNV noemde dat eerder een “frame”, de bond ging uit van 80 procent uitval.

Een tweede cao in het streekvervoer geldt voor 1300 medewerkers, met name voor treinpersoneel. Ook voor deze cao zijn vakbonden en werkgevers in een impasse geraakt. CNV heeft dit personeel opgeroepen donderdag te gaan staken rondom Zwolle. Als gevolg daarvan houdt vervoerder Keolis rekening met minder treinen of uitval op de trajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen.