COA vraagt vergunning aan voor asielhotel Albergen

Foto: ANP

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de vestiging van een asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in het Twentse Albergen, meldt de gemeente Tubbergen. Het COA kocht hotel ’t Elshuys in augustus vorig jaar en wilde er in het najaar van 2022 al asielzoekers onderbrengen, maar het maken van een stikstofberekening heeft langer geduurd dan verwacht.

Het azc in Albergen is de eerste asielopvang die onder dwang wordt gerealiseerd. Het COA passeerde de gemeente bij de aankoop van het hotel. De spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet ervoor gaan zorgen dat gemeenten die niets of niet voldoende doen voor de opvang van asielzoekers vaker gedwongen kunnen worden om mee te werken. De wet zou begin dit jaar al effectief worden, maar laat nog op zich wachten.

Tubbergen heeft steeds gezegd totaal verrast en ontstemd te zijn door de actie van het COA. Uit interne mails bij het COA zou echter blijken dat de gemeente eerder al meermalen was gewaarschuwd. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het COA in een gesprek erkend dat er in hun interne mailwisseling mogelijk iets niet correct was. Het COA wil niks meer over de kwestie zeggen. Maar de gemeenteraad van Tubbergen eist nu dat alle stukken over de komst van het azc openbaar worden. De gemeente probeert dat deze week nog voor elkaar te krijgen, heeft waarnemend burgemeester Jon Hermans toegezegd.