Stikstofwet van kabinet krijgt geen steun van oppositie

Foto: ANP

De stikfstofwet van het kabinet in zijn huidige vorm kan niet rekenen op steun van de oppositie in de Tweede Kamer, en ook niet van JA21 in de Eerste Kamer. GroenLinks, PvdA en SP vinden dat sectoren als industrie, mobiliteit en luchtvaart evenredig moeten bijdragen aan de stikstofreductie. Zij willen niet dat alleen de landbouw ervoor moet zorgen dat het land niet helemaal op slot gaat, zo bleek tijdens een verkiezingsdebat bij het tv-programma Buitenhof.

Ook voor de Partij voor de Dieren, JA21 en de BoerBurgerBeweging (BBB) is de wet nu niet goed genoeg. PvdD vindt dat de wet niet ver genoeg gaat, JA21 en BBB vinden dat de wet juist te verstrekkend is.

Zonder steun van GroenLinks en PvdA, in de huidige samenstelling van de Eerste Kamer, sneuvelt de stikstofwet in de senaat. Diverse peilingen wijzen uit dat de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie een aantal zetels in de Eerste Kamer gaat verliezen. De vier hebben daar nu al geen meerderheid. Zij zullen na 30 mei, als een nieuwe Eerste Kamer wordt geïnstalleerd, nog vaker op zoek moeten gaan naar steun bij verschillende oppositiepartijen.

Het doel van het kabinet is dat de landbouw 41 procent minder stikstof gaat uitstoten, de industrie 38 procent en mobiliteit 25 procent. De stikstofwet ligt nu ter consultatie.

Onder meer GroenLinks wil dat alle drie de sectoren in 2030 hun stikstofuitstoot met de helft hebben gereduceerd, zei GroenLinks-voorman Jesse Klaver in Buitenhof. De PvdA vindt net zoals GroenLinks dat ook de luchtvaart, industrie en mobiliteit moeten bijdragen aan vermindering van de stikstofuitstoot, voegde Attje Kuiken, fractievoorzitter in de Tweede Kamer van de PvdA daar in het debat aan toe.

JA21 wil geen handrem op Nederland, zei lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Annabel Nanninga. BBB zet “geen handtekening” onder de stikstofwet, verklaarde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas.

Als BBB na de verkiezingen van Provinciale Staten deel gaat uitmaken van een of meer provinciebesturen, is het “nog maar de vraag” of het stikstofbeleid van het kabinet zal worden uitgevoerd, zei Van der Plas.