FDF: boeren massaal met de bus naar Den Haag na trekkerverbod

Foto: ANP

Boeren komen zaterdag massaal met bussen en auto’s naar het boerenprotest in het Zuiderpark in Den Haag, nu het verboden is om met de trekker te gaan. “Er worden momenteel heel veel bussen georganiseerd door groepen boeren, maar ook door groepen burgers. Er komen ook veel boeren met het openbaar vervoer”, zegt Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF).

De gemeente Den Haag liet eerder deze week weten dat er maximaal twee tractoren bij het protest mogen staan. FDF riep demonstranten op om niet met de tractor naar Den Haag te komen. “Die trekkers zijn verschrikkelijk duur, die kunnen gewoon in beslag worden genomen”, zegt de woordvoerster. “Het wordt een vreedzame demonstratie. We laten ons niet provoceren zodat de coalitie dramatische beelden kan laten zien in de media”, vervolgt ze.

Keimpema verwacht een opkomst van zeker 50.000 mensen bij de protestactie, “maar ik hoop op het dubbele.” De boerenactiegroep wilde aanvankelijk met 5000 tractoren naar Den Haag komen. FDF verwacht niet dat boeren zaterdag met de trekker zullen komen, maar sluit niet uit dat ze naar omringende plaatsen uitwijken.

De demonstratie begint om 12.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De protestactie is volgens FDF niet alleen om de boerenstandpunten naar voren te brengen, zoals over het stikstofbeleid en gedwongen uitkoop van boeren. Maar ook om allerlei andere maatschappelijke problemen onder de aandacht te brengen. Keimpema geeft als voorbeelden mensen die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire en de gascrisis in Groningen.

Volgens haar spreken er verschillende politici die het huidige coalitiebeleid “ook afkeuren”. Het gaat onder meer om Roelof Bisschop van de SGP, Wybren van Haga (BVNL) en PVV-leider Geert Wilders. “En we zouden ook graag de SP op het podium willen hebben omdat ons protest over alle crises gaat, die de minima en gepensioneerden raken, en de mensen die deze winter in de kou zitten”, zegt Keimpema. Of er een spreker van de SP ook aanwezig is, is nog niet bekend.

Overigens zijn de boeren erg boos over het aangekondigde trekkerverbod. “Het is wéér een verbod dat in strijd is met het recht op demonstratie. Voor ons is de trekker symbool als we willen demonstreren. Maar zodra wij als boeren de weg op willen dan zie je dat burgemeesters zich in alle bochten wringen om die trekkers maar uit beeld te houden. Echt heel kwalijk, heeft niets meer met democratie te maken”, aldus Keimpema.