Koningspaar bezoekt centrum Oekraïense vluchtelingen in Slowakije

Foto: ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken donderdag, de laatste dag van hun driedaagse staatsbezoek aan Slowakije, een hulpcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in de stad Poprad. Verder zullen de koning en koningin onder meer het Nationaal Park Tatra bezoeken. Het koningspaar wordt tijdens hun bezoek aan het gebied rondom het Tatra-gebergte vergezeld door de Slowaakse president Zuzana Caputova.

Het hulpcentrum is gevestigd in een voormalig schoolgebouw en wordt door met name Oekraïense vluchtelingen gerund. Het koningspaar gaat in gesprek met de vluchtelingen en spreekt daarnaast met hulpverleners.

Daarna bezoeken de koning en koningin het middeleeuwse dorp Spisska Sobota, dat deel uitmaakt van Poprad. Verder gaan Willem-Alexander, Máxima en Caputova langs bij een school in de stad Liptovsky Mikulas, waar actief aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van democratische vaardigheden zoals kritisch denken. De laatste activiteit van het bezoek is een bezoek aan het Nationaal Park Tatra.

Het bezoek aan Slowakije ging dinsdag van start, met onder meer een stadswandeling door Bratislava en gesprekken over persveiligheid met Slowaakse media en politie. Op woensdag, Internationale Vrouwendag, ging het koningspaar met Slowaakse jongeren in gesprek over gender(on)gelijkheid, bezochten zij een café, waar vorig jaar voor de deur twee mensen uit de lhbti-gemeenschap zijn vermoord, en gingen zij tijdens het Business Forum in gesprek over onder meer circulaire economie.