NOS: schamen ons voor ervaringen die de Volkskrant meldt

Foto: ANP

De NOS schaamt zich voor de ervaringen die vrijdag staan beschreven in een artikel in de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag en pesterijen op de werkvloer van NOS Sport, zo wordt in een verklaring gemeld. De krant heeft 32 medewerkers, oud-medewerkers en andere betrokkenen van NOS Sport gesproken in het onderzoek. “Dit laat nogmaals zien dat er echt werk aan de winkel is, en dat wat er in het verleden is gebeurd nooit meer mag voorkomen”, aldus algemeen directeur Gerard Timmer in een reactie op het artikel van de Volkskrant.

In het artikel staat onder meer omschreven dat presentator Tom Egbers grensoverschrijdend en intimiderend gedrag vertoonde. In 2005 zou hij een affaire hebben gehad met een 22-jarige stagiaire, die hij daarvoor talloze sms’jes stuurde en soms middenin de nacht belde, en nadat de affaire werd beëindigd zou hij haar hebben gepest. In het bijzijn van meerdere collega’s noemde hij haar “de as van het kwaad”, “het vergif” en “serpent”. Ook maakte hij wanneer zij langsliep het handgebaar waarmee hij deed alsof hij iemands keel doorsnijdt, aldus de krant.

Op de vraag of de NOS maatregelen neemt tegen Egbers, antwoordde een woordvoerder dat de omroep in gesprek gaat met alle medewerkers die in het artikel in de Volkskrant worden genoemd.

Ook komen in het artikel ervaringen van sportpresentator Aïcha Marghadi aan bod. Ze beschrijft dat ze te maken kreeg met pesterijen en buitensluiting en hierin niet werd geholpen door de hoofdredactie. “Ze hebben me gewoon laten verzuipen.”

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, zegt hierover: “We hebben destijds geprobeerd haar te begeleiden en te helpen waar we konden. Ik herken me niet in de door haar genoemde voorbeelden. Dat zij dit zo heeft ervaren, is verdrietig.”