Politie kijkt naar problemen communicatiesysteem rond klopjacht

Foto: ANP

De politie zoekt uit wat er nu precies aan de hand was met het communicatiesysteem C2000, na klachten over het functioneren ervan bij een klopjacht op drie overvallers in het Brabantse Rijsbergen. Dat laat een woordvoerder van de korpsleiding van de Nationale Politie vrijdag weten in reactie op berichten van politiebond ACP.

De bond liet donderdagavond weten contact te hebben gezocht met de korpsleiding vanwege het slechte functioneren van het communicatiesysteem C2000 bij de klopjacht. Door het wegvallen van verbindingen zouden de agenten niet goed met elkaar hebben kunnen communiceren. “Als je met ruim zeventig mensen van verschillende diensten samenwerkt, waaronder ook Belgische collega’s, zoals donderdagavond in Rijsbergen, moet je over betrouwbare communicatie kunnen beschikken. Zeker omdat we er rekening mee hielden dat de overvallers mogelijk vuurwapengevaarlijk waren”, zei ACP-voorzitter Wim Groeneweg.

De woordvoerder van de korpsleiding laat vrijdag weten dat bekend is dat er dekkingsproblemen waren in het gebied, onder meer omdat het in het grensgebied ligt. Er zijn echter maatregelen getroffen, waaronder een zogenoemd permanent opstelpunt, waarmee de problemen tot het verleden zouden moeten behoren, aldus de woordvoerder.

Wat er donderdagavond is gebeurd, wordt uitgezocht. “We kijken of het een dekkingsprobleem was, of bijvoorbeeld een technische storing of een organisatorische fout als te veel gespreksgroepen op een bepaalde frequentie. Dat kan het systeem ook niet aan.” Bij de politieactie werden drie verdachten van een overval op een wapenwinkel in het Belgische Nieuwmoer aangehouden. De verdachten waren na de overval met een auto naar Rijsbergen gevlucht en zijn daar aangehouden.